Tradició Vs. Modernitat

    En aquesta entrada del blog parlaré sobre la tradició i la modernitat dels jocs i els esports. Per a això, és important preguntar-nos perquè han perdut territori els jocs i esports tradicionals. 
        
    Durant anys els xiquets i xiquetes que hem pertangut a les generacions passades ens hem criat al carrer, passant vesprades d'estiu jugant amb els veïns i amics. Aquelles vesprades s'omplien de jocs tradicionals com el sambori, l'amagatall, la gallineta cega, el mocador, les bales, la corda, ballar la virolla, les xapes, entre molts. 

    Els xiquets i xiquetes de hui en dia es passen les hores immersos en les noves tecnologies, deixant de costat els jocs tradicionals. I si en algun moment deixen de jugar amb el mòbil o la consola, passen a jugar a jocs relacionant amb els dibuixos animats que veuen en la televisió. Aquests jocs són violents i gens educatius. 

    Altres de les causes de la deterioració dels jocs tradicionals és l'escàs temps disponible de les famílies per a jugar amb els seus fills, la quantitat de tasques escolars que impedeixen que els xiquets i xiquetes dediquen hores al joc, la manca de llocs adequats per a jugar, i fins i tot, la manca de formació dels docents per a oferir accions d'ensenyament-aprenentatge dels jocs de caràcter popular tradicional. (Lantiga, 2009).

    La solució a aquest problema, és ensenyar als xiquets i xiquetes que és millor eixir al carrer a jugar que quedar-se a casa tot el dia jugant a jocs virtuals o mirant la televisió. Per això, com a futurs docents hem de plantejar-nos que valors volem fomentar en el nostre alumnat i que molts d'aqueixos valors es poden fer a través dels jocs tradicionals. Fent que els alumnes aprenguen a cooperar entre ells, a superar reptes, potenciar les sues habilitats i destreses, aportant-los recursos per a socialitzar i que puguen guanyar confiança en ells mateixos. 
    
    Per tant, com a futura mestra, vull transmetre al meu alumnat d'Educació Física, totes aquelles vesprades de carrer de la meua infància. Vesprades que s'omplien de diversió jugant a jocs populars. 

Comentaris

  1. En esta entrada te pongo un 8,5, ya que utilizas un lenguaje adecuado y claro, aportando una visión realista de un problema que sucede en la actualidad con los más pequeños, de hecho comparto muchas de las cosas que dices, ya que considero que es importante que los niños/as comprendan la importancia de los juegos tradicionales y dejen a un lado los juegos virtuales.

    ResponElimina
  2. Hola, Sara!
    Estic d’acord amb allò que has explicat en relació amb el paper de les noves tecnologies en l’actualitat, on sembla que tot es redueix a una pantalla, deixant de banda a poc a poc els jocs tradicionals i, amb aquests, habilitats socials i actituds tan importants per als xiquets i les xiquetes com eixir al carrer a jugar, explorar, socialitzar...
    Pense que has exposat de manera clara i directa la situació actual, fent referència als problemes més rellevants. M’agradaria destacar les diferents causes mencionades per a explicar la falta de popularitat dels jocs tradicionals, les quals ens serviran per a reflexionar al voltant de com volem abordar aquesta situació com a mestres d’Educació Física.
    Per tot açò, et mereixes un 9’5. Bona reflexió!

    ResponElimina
  3. ¡Hola Sara! Interesante reflexión sobre la pérdida de los juegos tradicionales. Estoy de acuerdo contigo en que la tecnología, la falta de tiempo de los padres, la sobreprotección de estos y el exceso de deberes han hecho que los juegos tradicionales pierdan influencia, ya que los niños y niñas de hoy en día prefieren quedarse en casa antes que socializar. Como bien dices, como futuras maestras debemos intentar que desde la Educación Física podamos recuperar poco a poco estos juegos, despertando el interés del alumnado por estos. Te pongo un 9 en esta entrada. ¡Enhorabuena!

    ResponElimina
  4. ¡Hola Sara! Estoy de acuerdo con mis compañeros, pienso que has hecho una gran reflexión sobre la distinción entre los juegos tradicionales y los actuales. Asimismo, coincido contigo en que la pérdida de los juegos tradicionales viene dada por la falta de tiempo de los niños para jugar, los pocos espacios
    en los que se puede practicar deporte y, por supuesto, el gran avance tecnológico. Por otra parte, cabe destacar que la redacción es atractiva, fluida y clara. Por todo ello, mi puntuación es un 9. ¡Sigue así!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars